Continue Reading » Make Music Turkey - Dünya Müzİk Günü Türkİye. Make Music Day, June 21 / 21 Haziran, Dünya Müzik Günü ">

Make Music
Turkey - Dünya Müzİk Günü Türkİye

Blog

Make Music Day / Dünya Müzik Günü Nedir?

June 20, 2022

Make Music Alliance tarafından 21 Haziran günü tüm dünyada 1000’den fazla şehirde gerçekleştirilen Dünya Müzik Günü canlı müzik etkinliklerinin duyurusu ve planlaması yapılmaktadır.

Dünya müzik günün tarihçesi ise şu şekildedir:

Her şey 40 yıl önce 1982’de Fransa Kültür Bakanlığı’nın yeni bir tür müzikal tatil için bir fikir hayal etmesiyle başlamıştır. Canlı müziğin ücretsiz bir şekilde şehrin tüm köşelerinde (sokak köşeleri ve parklar, çatılar ve bahçeler, mağaza önleri vb) çalınıp söylenmesi ve herkese ulaşmasını hayal ettiler. Tipik bir müzik festivalinden farklı olarak, herkes müziğe katılmaya, çalmaya veya performanslara ev sahipliği yapmaya davet edildi. Etkinlik 21 Haziran yaz gündönümünde gerçekleşmesi ve Fête De La Musique olarak adlandırılmasına karar verildi. (Fransızcada isim hem “müzik festivali” hem de “müzik yap!” anlamına geliyor.) Bu rüya gerçek oldu ve Fête gerçek bir ulusal bayrama dönüştü. Bugüne kadar ülkenin yaklaşık %8’i (5 milyon kişi) Fête de la Musique için 21 Haziran’da bir enstrüman çaldı veya şarkı söyledi. Dünya müzik günü, 2010’ların başından itibaren tüm dünyaya yayıldı ve geçtiğimiz yıl Türkiye’nin de dahil olmasıyla 120’den fazla ülkede kutlanmaktadır.

Daha fazla bilgi için tıklayın.